Teneke Tarihi Kitabı - Tolga AKTAŞ
15586
post-template-default,single,single-post,postid-15586,single-format-gallery,ajax_updown,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2,vc_responsive

21 Mar Teneke Tarihi Kitabı

A. Ercan Öner tarafından derlenip hazırlanan ve teneke tarihini nadide belgeleri ile anlatan kitabın ön sözü şu şekilde başlıyor;

1971 yılının son aylarında BOTAŞ’ta teknik mü­dür olarak göreve başladığımda tenekeyle ilgili hiçbir şey bilmiyordum. Öğrenciliğimde çok konserve yemiştim, ama hiçbir zaman teneke nedir ve teneke kutu nasıl yapılır diye düşünmemiştim.

27 yaşında genç ve tecrübesiz bir makine mühen­disiydim. Şirket benden önce büyük bir yatırım kararı almıştı. Cevolani’den tam otomatik lehimli konserve kutusu hattı ve pres hattı ithal edilmiş, montajı yapılmış ve fabrikada çalışan iki ustanın İtalya’da eğitim alması sağlanmıştı. Ayrıca İngiliz Crabtree marka tek renkli ofset baskı ve laklama hattı alınmıştı. Ben işe başladığımda, Crabtree hattının İngiliz montörleri hattın montajını yapıyorlardı.

Şirkette benden başka mühendis ve İngilizce bilen bir teknik eleman yoktu. Zamanımın çoğu montörlere tercümanlık yaparak geçiyordu. Bir yandan da tene­ke ve teneke kutu konusunda kitap arıyordum. Fakat bu konuda hiç Türkçe kaynak bulamadım. Yabancı kitaplar getirtmek de o tarihlerde çok zordu. İnternet yoktu. İtalya’da eğitim almış ustalardan da bilgi ala­mıyordum, çünkü ustalar uzun yıllardır şirket ortağı ve genel müdür olan Erdal Bey’e bağlı çalıştıkları için araya teknik müdürün girmesini istemiyorlardı. Gö­reve başladığım gün şirketteki diğer müdürler bana, benden önceki mühendislerin ustalar tarafından “harcandığını” söylemişlerdi. Zaten yardımcı olmayacak­ları davranışlarından belliydi. Teneke konusunda yaş­lı montörlerden bilgi almaya çalışıyordum, ama onlar da yalnız baskı ve laklama konusunda bilgi verebiliyorlardı.

http://teneketarihi.com/